Honvéd Táncszínház - Dózsa György

Dátum: 2014.08.22.
Helyszín: Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A táncjáték 500 évvel ezelőtti története a magyar történelem sorsfordító eseményéről, a Dózsa György által vezetett parasztfelkelésről szól. Szuggesztív látomás a múltról, melyben megidéződik a magyarság közös sorsa.

 
A dramatikus táncjátékban megélednek a múlt nagyjai, a címszerepben a népszerű énekes színész Novák Péterrel, aki egyben a magyar népi hagyományokat kiválóan ismerő és közvetítő táncos előadó. Nemcsak a karizmatikus, harcos Dózsa történetét látjuk a színpadon, hanem a szerelmes és tragikus hőst is. Az embert, aki a társadalmi egyenlőség nevében küzd az idegen elnyomás és a zsarnokság ellen.

A krónika Szarka Tamás (Ghymes együttes) dalaival színes tablót fest a történelmi korról, mely „Régen volt már, túl a szavaimon… / Mikor a bátorság még járt az utakon… ”. A Honvéd Táncszínház művészei Makó Péter (Csík zenekar) népzenei válogatására kísérik végig a legendás Dózsa útját egészen a bukásig és a megtorlásig, melynek szörnyűsége elborzasztotta a sok vért és háborút látott akkori Európát is.

A súlyos történelmi vonatkozások ellenére látványos és magával ragadó tánc- és zenei produkciót álmodott színpadra Zsuráfszky Zoltán, mely megújult formában kerül bemutatásra az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Margitszigeten.

Szereposztás

Dózsa György: Novák Péter
Pálfy Piroska, a szegedi főbíró lánya: Fekete Zsuzsanna
Bakócz Tamás: Oberfrank Pál

Zsuráfszky Zoltán ötletéből írta: Vincze Zsuzsa
Tánczenei szerkesztő: Makó Péter
Díszlet: Tóth Kázmér
Jelmez: Vincze Zsuzsa
Zeneszerző, dalszövegíró: Szarka Tamás
Rendező- koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Szektorárak/Jegyárak:
3 500 Ft, 3 900 Ft, 4 500 Ft, 4 900 Ft, 5 900 Ft,  7 900 Ft