Oregon koncert - Budapest - Jegyek

Dátum: 2015.11.09.
Helyszín: MOM Kulturális Központ

OREGON
2015.11.09 | 20:00
MOM Kulturális Központ

A gitáros Towner és és a multiinstrumentalista (zongorán, bőgőn, hegedűn egyaránt kitűnően játszó) Moore a University of Oregon hallgatóiként ismerkedtek össze. A 60-as évek végén mindketten Európában folytatták tanulmányaikat: Ralph Towner Bécsben klasszikus gitárt, Moore Koppenhágában klasszikus bőgőt. 1969-ben New Yorkban a Weather Report és a Mahavishnu Orchestra tagjaival zenéltek együtt. A 69-es Woodstocki fesztiválon fellépett a folk énekes Tim Hardin, akinek kísérő zenekarában a Paul Winter Consortban játszott Towner és Moore is. Egy lemezt készítettek Tim Hardinnal, ahol találkoztak a szitáros-ütős Collin Walcottal. Hárman nemsokára megismerték az oboás Paul Mc Candlesst, aki a Manhattan Scool of Music egyetemen tanult. Összeállt a legendás kvartett, akik tehát mindannyian a komolyzene felől érkeztek a jazzhez, beleépítve muzsikájukba az indiai és a brazil etnozenét is. 1971-ben volt az első koncertjük Oregon néven, és azonnal elnyerték a közönség tetszését. Zenéjükben mindenki megtalálja azt a réteget, amit nagyon szerethet: a szép dallamot, a rafinált ritmust, a klasszikus zenei építkezést, a virtuozitást, az egymásra figyelő magas szintű kamarazenélést.

A hetvenes évek elejének poszthippi fúziós hulláma és világzenei érdeklődése hatalmas sikert hozott az Oregonnak. Az első lemez, a Music of Another Present Era klasszikus csúcsművé vált, tökéletesen beletalálva a korhangulatba. A Mahavishnu Orchestra és Ravi Shankarkorszaka volt ez, és az Oregon zenéjében az indiai zenei hagyomány békésen megfért Towner virtuozitásával, Walcott ihletett tablajátékával McCandless oboájának sajátos hangzásával. Az Oregon népszerűségét mélyen jellemzi, hogy - az anekdota szerint - az Apollo 15 űrhajósai Ralph Towner szerzeményeket hallgattak a háromnapos expedíció során, és a Hold két kráterét, az Icarust, illetve a Ghost Beadst ezek után nevezték el.

Walcott 1984-es halála némiképp megtörte az Oregon lendületét, de hamarosan új ütőhangszeres érkezett - nem kisebb név, mint Trilok Gurtu személyében, aki öt évet töltött a zenekarban. 1996 óta Mark Walker a negyedik tag, aki mellesleg a Berklee egyik oktatója. Bár az Oregon időközben visszatért a „hagyományosabb” dzsesszhez, a tagok és a zenekar alapvető nyitottsága megmaradt: örmény népzenészekkel éppúgy készítenek lemezeket, mint a Moszkvai Szimfonikusokkal. Az Oregon védjegyszerű hangzása is változatlan: éteri hangulatok keverednek virtuóz szólókkal, finom keleti hatásokkal, és folkos futamokkal.

Rendkívüli termékenységükről és kreativitásukról szám szerint eddig 29 album tanúskodik.

Ralph Towner – Gitár/zongora
Paul McCandless – Fafúvós
Glen Moore – Bőgő
Mark Walker – Dob/ritmushangszerek

Jegyárak: 7900, 9900, 11900 Ft